MY FAVOURITE FOOD Skip to main content

Featured

Cara Menjaga Kesihatan Diri Dan Keluarga ( Karangan SPM)

                                          Cara Menjaga Kesihatan Diri Dan Keluarga  Era pasca perindustrian dan pasca globalisasi yang serba mencabar akal dan minda kita telah menunjukkan graf masalah kesihatan dalam kalangan masyarakat kita semakin meningkat dari hari ke hari. Walaupun kemudahan dan infrastruktur kesihatan bertambah maju dan lengkap, pelbagai wabak dan penyakit yang melanda setiap golongan tanpa mengira usia. Mengikut kajian statistik yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia pada tahun 2011, angka pesakit yang menghadapi masalah kesihatan telah meningkat sebanyak 200 000 orang pesakit melebihi bilangan pesakit pada tahun sebelumnya. Angka yang membimbangkan ini sepatutnya menjadi polemik yang perlu diambil tindakan oleh semua pihak. Justeru, wajar untuk kita mengenal pasti cara-cara menjaga kesihatan diri dan keluarga bagi mengelakkan masalah ...

MY FAVOURITE FOOD

                                 

                                                        My Favourite Food 🍲

                           

                                       



                    NASI LEMAK :  Malaysian coconut milk rice, served with sambal, fried crispy anchovies, toasted peanuts and cucumber including hard- boil  eggs. Nasi Lemak is considered a national dish of Malaysia  but various version are also found in some regions of Indonesia  and the Southern Philippines.

               




INGREDIENTS :

# 2 CUPS OF RICES 

# 1 PANDAN LEAF

# 1 STALK LEMONGRASS

# 1 CAN FULL- FAT COCONUT MILK

# GARNISHES :   SAMBAL, HARD-BOILED EGGS, SLICED CUCUMBER,CRISPY FRIED                                    ANCHOVIES, PEANUTS







STEPS TO MAKE IT:

1. GATHER THE INGREDIENTS.

2.RINSE THE RICE AND DRAIN.

3. TIE THE PANDAN LEAF INTO A KNOT.

4.  LIGHTLY POUND THE LEMONGRASS STALK 

5.DROP THE PANDAN LEAF,LEMONGRASS,AND MAKRUT LIME LEAF INTO THE POT.

6.POUR IN THE RICE FOLLOWED BY THE COCONUT MILK, BRING TO A BOIL,COVER       WITH A LID AND COOK FOR A 20 MINUTES.

7.HALFWAY THROUGH COOKING, REMOVE THE LID AND STIR THE RICE BRIEFLY         WITH  A  FORK . CONTINUE COOKING UNTIL DONE.

8. TO SERVE PLACE A MOUND OF COCONUT RICE AT THE CENTER OF PLATE.TOP       WITH   A HEAPING TABLESPOON OF SAMBAL. ARRANGE THE GARNISHES AROUND    THE  RICE  AND SERVE.



                                         NASI LEMAK READY 👍😂😂💪💪💪


Comments

Popular Posts